Zwangerschapsyoga

Zwanger zijn is een mooi en intens proces. Maar je zwangerschap is ook een tijd waarin veel verandert op lichamelijk, hormonaal, mentaal en emotioneel gebied. Juist nu is het van belang om goed voor jezelf te zorgen. Een goede conditie van zowel lichaam als geest, vormt de beste voorbereiding voor de bevalling en de tijd erna.

In de eerste fase (1-14 weken) is het van belang dat je veel rust neemt. Minder is beter in deze eerste weken, aangezien je je moet aanpassen aan de hormonale veranderingen en je baby de snelle, cruciale vorming van het zenuwstelsel ondergaat. Houd niet vast aan je gebruikelijke (fitness)training, maar doe heel bewust een stap terug.

Aangezien rust in de eerste fase belangrijk is, richt de zwangerschapsyoga zich dan ook op vrouwen vanaf 14 weken zwanger.

Kracht, energie en behendigheid opbouwen

Zodra de placenta  in de tweede fase (14-33 weken) functioneel is, raakt het hormoonpeil in balans en is je zwangerschap een eind op weg. Dit is het moment om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen, je ruggengraat te allen tijde recht te houden en ‘ademruimte’  te scheppen voor twee, aangezien je baby naar je ribbenkast toe groeit. Toch is dit vooral het moment om van je zwangerschap te genieten. Yoga zorgt voor energie, kracht en behendigheid, breidt je ademhalingscapaciteit uit en helpt je de juiste balans te vinden tussen actief zijn en rusten. Als je de eerste bewegingen van je baby voelt, kan yoga als focus dienen om ontvankelijkheid en een band te ontwikkelen met de wonder van leven in jezelf.

Voorbereiding op de bevalling

In de derde fase (33-40/42 weken) voel je je zwaarder en richt je je op de bevalling. Nu de prioriteiten veranderen, heeft yoga als doel je op je gemak te stellen en je lichamelijk, geestelijk en spiritueel voor te bereiden op het baren. Energieke bewegingen wisselen strekoefeningen en langere perioden van diep ademhalen en ontspannen af. Terwijl je je bekkenbodemspieren traint, leer je jezelf open en niet bang te zijn. Ondertussen reageert je baby goed op je diepe ademhaling en draaiende heupbewegingen, omdat je zo een optimale bevallingspositie bevordert.

Referenties

Lees hier referenties van vrouwen die de zwangerschapsyoga hebben gevolgd.

Privéles

Het is ook mogelijk om een privéles zwangerschapsyoga te volgen. Dit kan bij mij in de studio of bij je thuis (of ziekenhuis). Dit kan eenmalig of regelmatig, elke week of wanneer het jou uitkomt. De les wordt op maat voor jou gemaakt.

Partnerles – Bevallen doe je samen

Deze partnerles kun je samen met je partner volgen. Of met je moeder, een vriendin of iemand anders die bij de bevalling aanwezig zal zijn. De partnerles is praktisch ingericht. Je partner leert jou te ondersteunen tijdens weeën en bevalling. Er is onder andere aandacht voor het proces van de geboorte, de ademhaling en massage.

Yoga na de bevalling

Yoga na de bevalling is niet alleen goed om je lichaam te helpen herstellen van de bevalling, maar ook heel raadzaam voor je menstruatiecyclus, een eventuele volgende zwangerschap en zelfs goed voor jaren later, tijdens de overgang. Er is aandacht voor:
– het herstellen en versterken van buik- en bekkenbodemspieren
– houdingen die het lichaam soepel en sterk maken of houden
– verschillende ontspannings- en ademhalingsoefeningen
– tips voor in het dagelijks leven (tillen, bukken enz.)
Het gaat hierbij om 1 á 2 privélessen op afspraak. Je kunt deze lessen natuurlijk ook samen met een vriendin doen. Je kunt met de lessen beginnen na ongeveer 6 weken na je bevalling tot zelfs 2 jaar na tijd.

Methode van birthlight™

De zwangerschapsyoga wordt gegeven volgens de methode van birthlight™, opgezet door Françoise Barbira Freedman. Birthlight™ is een organisatie die zich richt op de gezondheid van vrouwen en jonge kinderen. De organisatie bevordert een holistische benadering van zwangerschap, geboorte en ouderschap. Er wordt gebruik gemaakt van innovatieve toepassingen van moderne yoga en wetenschappelijk onderzoek in relatie tot moederschap en de ontwikkeling van de foetus. Hierdoor is de methode ook steeds in ontwikkeling.

Birthlight - Studio Puer